Közösségi szolgálat

Iskolai Közösségi Szolgálat: műhely a szakközépiskolák számára

 

2017. január 19-én, iskolánk is részt vett az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) szakközépiskoláknak szóló műhelytalálkozóján.
Bodó Márton, az OFI témavezetője Az IKSZ szervezésének jogszabályi keretei címmel tartott előadást, amit a jelen lévő kollégák sokszor megszakítottak kérdéseikkel. Már itt kiderült, mennyire fontos a mindannyiunknak, hogy a munkánk a jogi háttérnek megfelelően ,akadálymentesen folyhasson .Olyan problémák kerültek felszínre, amire a napi gyakorlatban percenként megoldást kell találnunk. Bodó Márton azonnal reagált minden felmerülő kérdésre, kooperatív és türelmes volt a kérdések özönében.Hasznos ötletekkel, szempontokkal szolgált a konkrét feladatok megvalósítását illetően beszélt a tévhitekről, valamint kiemelte a pedagógiai program fontosságát is.
Mézes József, Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának mb. igazgatója Az Iskolai közösségi Szolgálat élményszerű megvalósítása címmel tartott előadást. A saját iskolájukban megszervezett közösségi szolgálat példáján mutatta be a program megvalósítását, rengeteg színes, élményszerű történettel illusztrálva, felhívta a figyelmet a pályaorientáció könnyítésének lehetőségére. végül pedig a pedagógiai lezárás fontosságát emelte ki.

Ezt követően a résztvevők folytatták megbeszélésüket saját tapasztalataikról és az intézményeikben megvalósuló gyakorlatokról, lehetőségekről, gondokról.
Végül Bíró Ilona, a Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziumának tanára az intézményében működő gyakorlatokról számolt be. (Prezentációja itt megtekinthető.) Rengeteg tapasztalattal a háta mögött kiváló tanácsokkal szolgát a lehetséges partnerek témakörében.
A rendezvény legfőbb pozitívuma a kollégák elkötelezettségének és összefogásának az élménye, amely biztosítékot jelent arra, hogy tanítványaink a jövőben is legtöbbet profitálhassanak ebből a fontos programból.

Fekete Zita
forrás:ofi.hu